Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

06.11.2023

Іпотерапія - метод психологічної реабілітації: як поранені гвардійці відновлюють ментальне здоров'я

За ініціативи Міністерства внутрішніх справ України бійці Національної гвардії взяли участь у психореабілітаційному проєкті. Один із методів - іпотерапія. Вона заснована на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди.

До терапії цього разу залучили десять гвардійців, які проходять медико-психологічну реабілітацію в центрах МВС. Усі - безпосередньо брали участь у бойових діях та мають осколкові поранення кінцівок.

"МВС напрацьовує багато напрямків психологічної реабілітації для захисників і захисниць. Один із методів - іпотерапія. Головне у ній - емоційна складова. Під час лікування за рахунок контакту із твариною ми здатні повернути бійців в реальне життя. Коли людина отримує поранення, вона набуває певного тілесного і ментального відсторонення. А іпотерпія сприяє заземленню та набуттю позитивних емоцій", - розповів начальник Управління психологічного забезпечення МВС Андрій Костюк.    

Іпотерапія - важлива також для опорно-рухового апарату. Вона нормалізує м'язовий тонус, покращує координацію рухів, зміцнює м'язи і навіть покращує ходу. 

Розпочинають терапію зі знайомства. Фахівці реабілітаційного центру запрошують військовослужбовців до спілкування на ранчо. Супроводжують розмову - спеціального навченні, контактні собаки. Після розмови гвардійці знайомляться із конями. Далі - діляться на групи. Одні - годують та доглядають тварин, решта - займаються верховою їздою. На завершення - психологічний шерінг. Гвардійці - діляться враженнями та почуттями. 

Ця десятка бійців - пілотна група, яка пройшла іпотерапію. Нині психологи МВС напрацьовують систему та механізми роботи для іпотерапевтів. У подальшому Міністерство внутрішніх справ має на меті масштабувати проєкт і залучити до такої реабілітації фахівців з усіх регіонів України. 

(с) 2024

Запис до лікаря